„Малък и среден бизнес“, код 3450501, втора степен на професионална квалификация
Наименование на професията и код: Сътрудник в малък и среден бизнес, код 345050
Наименование на специалността, код и степен на професионална квалификация: Малък и среден бизнес, код 3450501, втора степен на професионална квалификация
Срок на обучението: 5 месеца
Общ брой часове: 660 часа
Брой часове по теория: 305 часа
Брой часове по практика: 355 часа
Форма на обучение: дневна
Организационна форма: Квалификационен курс
Входящо образователно равнище: лица над 1 б г., завършен клас от средното образование или завършено средно образовани
ПРОФЕСИОНАЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОФЕСИЯТА (СПЕЦИАЛНОСТТА)
След завършване на професионалното обучение по специалността, обучаваният трябва:
- Да знае:
- Дейността на стопанското предприятие;
- Общата теория на пазарната икономика;
- Нормативната уредба, регламентираща стопанската дейност на малките и средни предприятия.
- Основните въпроси на фирменото право.
- Видове документи и правната им тежест.
- Правилата за обработване, сортиране, съхранение на документацията.
- Процеса на документооборота;
- Правилата за обработване, сортиране, съхранение на статистическа информация и форми.
- Счетоводството на малки и средни фирми и данъчното облагане.
- Финансите на фирмата.
- Информационните технологии и програмните продукти използвани в икономическата дейност.
- Основните въпроси на икономиката, организацията и управлението на малка и средна фирма.
- Видовете техника, с която се работи в предприятието и правилата за работа с нея.
- Управление на човешките ресурси.
- Провеждане на маркетингови проучвания и кампании.
- Здравословни и безопасни условия на труд при извършване на трудова дейност.
- Правилата и изискванията свързани с организацията на работното място, работното време и времето за почивки.
- Правила и особености при създаването на професионални контакти.
- Правила за осъществяване на деловата кореспонденция.
- Да е придобил умения за:
- Прилагане на нормативната уредба, регламентираща стопанската дейност.
Набавяне, обработване и използване на информация.
- Разчитане на търговски, административни и счетоводните документи.
- Законосъобразно и правилно водене на документацията.
- Правилно обработване, сортиране, класиране и съхранение на документацията.
- Правилно обработване, сортиране и съхранение на статистическата информация и форми.
- Изготвяне на протоколи, сведения и доклади.
- Изготвяне на протоколи, сведения и доклади.
- Изготвяне на финансово-счетоводни справки.
- Попълване на унифицирани, стандартни форми и документи.
- Начисляване на социални и здравни осигуровки.
- Опазване на имуществото на предприятието.
- Спазване на трудовата и финансовата дисциплина.
- Работа с офис-техника и ползване на предпазни средства при работа с нея.
- Работа с персонален компютър.
- Прилагане на новите програмни продукти, информационни технологии и системи.
- Организиране на работното време.
- Организиране на работното място.
- Поддържа ред и чистота на работното си място.
- Консултиране и общуване с колеги.
- Обобщаване, анализиране и оценяване изпълнението на собствената работа.
- Развитие на предприемачески умения.
- Придобиване на конкретни професионални умения и техники за разкриване или разширяване на вече съществуващ малък семеен бизнес. По време на обучението участниците научават как:
- Да изберат оптималната бизнес идея;
- Да разработят бизнес концепция;
- Да планират и прогнозират дейността;
- Да изработят бизнес план;
- Да избират доставчици;
- Да оценяват партньорите и клиентите;
- Да финансират дейността си;
- Да управляват риска;
- Да бъдат гъвкави и устойчиви в променлива бизнес среда.
Съдържание: Обучението е ориентирано изцяло към съществуващата стопанска практика. По време на обучението участниците получават нагласа и практическа подготовка за преодоляване на формалните и неформални ограничения за малкия бизнес, както и професионален съвет как да избягват „непреодолимите“ препятствия при стартиране и развитие на избрания от тях бизнес. Базирайки се на индивидуалната оценка за всеки обучаван, той би могъл да получи съвет, в коя област на стопанската дейност би се реализирал най-успешно.
УЧЕБЕН ПЛАН
№ Учебни предмети (модули)
I Обща задължителна професионална подготовка
- Здравословни и безопасни условия на труд, и опазване на околната среда
- Трудово-правни и икономически знания. Организация на трудовия процес
- Мотивация, комуникативни умения, работа в екип и ‘ предприемачество
- Делово общуване, организация на работното време и работното място
- Работа с персонален компютър
II Отраслова задължителна професионална подготовка
- Обща теория на пазарната икономика
- Счетоводство
- Фирмено право
- Маркетинг
III Специфична професионална подготовка
- Икономика и мениджмънт на предприятието
- Финанси. Публични и фирмени финанси
- Предприемачество и дребен бизнес
- Инвестиране и финансиране
- Бизнес кореспонденция
- Банки и банково дело
- Маркетинг
Производствена практика
- Управление на човешки ресурси
- Фирмена култура
Add Comment